Skip to content

Verder gaan dan de opdracht; is dat een goed idee?

Het komt regelmatig voor dat ik een specifieke opdracht krijg, waarbij er gevraagd wordt om één taak uit te voeren. Soms is de taak snel en gemakkelijk uit te voeren, waarna ik het werk naar de opdrachtgever terugstuur en deze zonder feedback aangenomen wordt. Helemaal prima natuurlijk. Toch komt het ook wel eens voor dat ik na het uitvoeren van de taak niet tevreden ben over het eindresultaat, waardoor ik nét een stapje extra zet. Dat is niet altijd zonder risico.

Ongevraagd werk leveren

Ik zal je een praktisch voorbeeld geven. Laatst werd ik gevraagd om een spelling- en grammaticacontrole uit te voeren. Ik kreeg een documentje opgestuurd met wat teksten en heb deze kritisch bekeken. Nadat ik de spellingscontrole had uitgevoerd en het een en ander herschreven had, besefte ik me dat ik deze teksten zelf nooit zo zou aanleveren bij een opdrachtgever…

Ik besloot er nogmaals doorheen te gaan op een zeer rigoureuze manier, waardoor het volledige document roodkleurde. Ik vond het bijna een beetje gênant om terug te sturen op deze manier, maar tegelijkertijd wilde ik wel graag laten zien wat ik kan en hoe ik mijn geleverde werk graag zie. Met een nette uitleg per mail besloot ik het document te versturen. Ik gaf de persoon in kwestie een keuze voor een vervolgopdracht, namelijk enkel de controle óf het redigeren van het document naar mijn eigen invulling. Ik wachtte met spanning op de reactie.

Hoe kritisch mag je zijn?

Waarom vond ik dit nou zo spannend? Niet iedereen zit namelijk te wachten op jouw goedbedoelde advies of toevoeging. Soms wil iemand gewoon die ene taak van jou ontvangen en verder helemaal niets. Het kan ook zomaar gebeuren dat je iemand beledigt, doordat je het werk van diegene volledig herschrijft. Dit wil je natuurlijk voorkomen, waardoor het best een risico kan zijn om een nieuw bestand op te sturen. Hoe kritisch mag je zijn en hoe wil iemand de feedback ontvangen?

Mijn tip is om dit voorafgaand aan de opdracht te vragen. Ik ben zelf zeer direct en vraag dan gewoon aan iemand: “Wil je enkel de spellingscontrole of mag ik lekker kritisch zijn?” Zo weet je gelijk waar je aan toe bent en wat er verwacht wordt. Je vraagt je nu wellicht af hoe het afgelopen is met mijn rode bestand en die opdrachtgever? Eigenlijk heel erg goed, want ik kreeg een enthousiaste mail terug met uitspraken als ‘waardevolle tips’ en ‘een wake-up call’. Ik haalde opgelucht adem en was natuurlijk blij dat mijn stapje extra gewaardeerd werd.

Wat zou jij doen in mijn geval? Een kritisch bestandje sturen met het risico op iemands werk te trappen, maar met de hoop dat je goed werk kunt leveren? Of zou je dat risico liever vermijden en enkel werk leveren waar om gevraagd is?