Skip to content

Productiviteit verhogen en slimmer werken: 3 tips

Ik ga eens in de maand naar een netwerkbijeenkomst voor vrouwen in de Duin- en Bollenstreek. Hier kun je netwerken, nieuwe connecties maken en leren van andere ondernemers. In de afgelopen bijeenkomst werd het thema ‘productiviteit’ behandeld. Als je zelf je werk moet verzorgen en je eigen werkdruk bepaalt, kan dit nog best wel een uitdaging zijn. Want hoe bepaal je of je een stapje harder moet lopen? En wanneer besluit je om even afstand te nemen van je werk, zodat je later weer kunt knallen?

Productiviteit per persoon

Zoals je waarschijnlijk weet kan het ZZP-leven erg eenzaam zijn, maar het is geen gegeven. Er zijn genoeg mensen die nagenoeg dezelfde problemen tegenkomen en door zo’n bijeenkomst kun je leren van elkaar. Zo kwam ik er in de afgelopen bijeenkomst achter dat iedereen zijn tijd op een specifieke manier indeelt, maar dat dit niet voor iedereen hetzelfde werkt. Zo heeft de ene dame de dagen ingedeeld per klant, terwijl de andere tijdvakken per dag heeft. De derde dame doet het werk wanneer het binnenkomt in de mail en de vierde vrouw werkt vooral in de avonden. Kortom, iedereens dag en invulling is ontzettend anders.

Slimmer werken; zo werkt het voor mij

De vraag is dan ook hoe je slimmer kunt werken, als dit er voor iedereen anders uitziet. Wil je weten hoe het bij mij vorm krijgt? Ik werk standaard met een weekplanner, zodat ik alles uit mijn mail kan vertalen naar een mooi overzicht. Ik krijg al mijn opdrachten per mail door en vaak moet dat diezelfde week nog geleverd worden.

Op maandagochtend klap ik mijn laptop open en bekijk ik alle opdrachten voor die week. Ik heb vaste opdrachtgevers, dus over het algemeen weet ik precies wat ik kan verwachten. Ook komt er regelmatig nog een spoedklus tussendoor of een extra klus die via-via binnenkomt. Hier moet dus tijd voor vrijgehouden worden. Ik plan alle opdrachten die er op dat moment staan in, verspreid over de dagen. Zo houd ik elke dag wat tijd over voor dingen die snel gedaan moeten worden. Als ik tijd over heb op een dag ga ik alvast verder met de rest van de lijst.

Wat als je niet productief bent?

Dit vind ik een interessante kwestie. Als zelfstandige kun je grotendeels zelf bepalen wanneer je aan het werk bent. Dat betekent dat – mits de opdrachten het toelaten – je ook soms kunt bepalen dat je overdag even niet werkt. Als het mooi weer is werk ik bijvoorbeeld liever in de ochtenden en avonden, zodat ik overdag wat anders kan doen. Dan ga ik bijvoorbeeld even naar het strand, een lange wandeling maken tussen de weilanden en bollenvelden of gewoon even in de tuin zitten.

Productiviteit draait niet alleen om zo veel mogelijk werk verzetten, maar ook om opladen op het moment dat je dat kunt gebruiken. De balans hierin vinden vind ik persoonlijk makkelijker als je ZZP’er bent dan wanneer je in loondienst werkt. Vertel namelijk maar eens aan je baas dat je vandaag niet zo productief bent en even naar het strand gaat. Succes daarmee… Accepteer het dat je soms gewoon even niet zo productief bent en ga bij jezelf na hoe je hiermee om kunt gaan. Zo kun je ook de niet-productieve momenten omzetten naar wél-productieve momenten.

3 tips voor productiviteit

Nu je iets meer weet over mijn manier van werken en hoe ik naar het thema ‘productiviteit’ kijk, ben je vast benieuwd of ik nog tips heb. Ik ben geen expert op dit gebied. Dat wil echter niet zeggen dat ik niets nuttigs te zeggen hebt, waar jij iets aan zou kunnen hebben. Dus bij deze, drie tips voor het verhogen van je productiviteit.

1. Maak een heldere planning

Productiviteit en slimmer werken begint bij mij bij een goede planning. Ik houd van structuur en wil per dag ongeveer weten wat ik moet doen. Zo kan ik me goed instellen op drukte. Zoals ik eerder zei deel ik mijn week in op maandag en stel deze planning dagelijks bij aan de hand van de vraag. Zo blijft je hoofd op orde en kun je gericht te werk gaan

2. Baken je tijd af

Op de momenten dat het rustig is, ben ik het minst productief. Zo kan ik uren doen over een paar kleine taken. Ik stel het uit, ga tussendoor andere dingen doen of ben gewoon niet vooruit te branden. Als ik het enorm druk heb kan ik deze taken binnen een uur afgerond hebben, omdat ik simpelweg meer te doen heb. Wanneer ik zie in mijn agenda dat het rustig is, bepaal ik dat sommige taken voor een bepaalde tijd gedaan moet zijn. Bijvoorbeeld voordat ik ga lunchen. Op die manier voer ik de tijdsdruk wat meer op, waardoor ik sneller aan de slag ga.

3. Stimuleer creativiteit

Niemand wordt creatief van de hele dag achter de computer zitten. Je blijft naar dat lege Word-document staren en er komt simpelweg niets uit je vingers. Soms is het dan verstandig om even naar buiten te gaan, een rondje te wandelen of lekker te sporten. Geef jezelf een boost, verzet je gedachten even en voed jezelf met creatieve energie. Je zal zien dat er tijdens de wandeling ineens een goed idee naar boven komt drijven, waar je nog helemaal niet aan gedacht had. Het is niet voor niets dat mensen goede ideeën krijgen als ze staan te douchen, in bed liggen of een andere activiteit doen waarbij hun hersenen even op een andere manier gebruikt worden.

Tot slot; wil je eens met mij sparren over het ondernemerschap? Stuur me een appje of een mail, want ik hoor graag meer over jouw ervaringen!